Rolling start- lähtö toimi maltillisesti kun sumusireenin jälkeen liikkeelle päästettiin 5 uimaria kerrallaan muutaman sekunnin välein. Eniten jännitin pitävätkö uimalasini vettä. Kamppailen aina toisen linssin vuotamisen kanssa. Jo lähtösuoralla jouduin korjailemaan laseja kun vasen linssi imaisi hieman vettä huolellisista esivalmisteluistani huolimatta. Kun sain lasit aseteltua niin että vettä ei tullut enää enempää lisää, päätin uida pienestä toisen silmän hölskyttelystä huolimatta. Kun olin varautunut hyiseen uintiveteen, olin tyytyväinen kun lämpötila tuntui ihan siedettävältä. Uin omaa tasaista vauhtiani, ja eniten mietin sitä miten B12 Brothersien tiimin uimari mahtaa huonosti erottuvat uimapoijut hahmottaa. Triathlonin avovesiuintiosuus on aina ensikertalaiselle jännä kokemus, ja nyt veden lämpötila ja melko mutkikas 15 poijua kiertävä reitti toivat siihen lisähaasteita. Itse uin reitin minulle tavanomaiseen 75 minuuttiin.
Vaihdossa pakkasin märät varusteet ja sipaisin aurinkovoidetta kasvoihin ja eikun 180 km pyöräilyn kimppuun. Sain sössittyä Polarillani itseni jotenkin jo juoksuosuudelle, minkä huomasin kun kello rupesi antamaan kilometrin välein huikeita juoksuväliaikoja. Siinä sitten samalla polkiessa oudolla reitillä kuoppaisia rantareitin ajoteitä yritin saada juoksun vaihdettua takaisin pyöräilymoodiiin. Ei ollut ensimmäinen kisa missä sählään jotenkin mittareiden kanssa. Nyt olin sentään ladannut patterit ja poistaneet turhat tiedostot muistia tukkimasta. Saatuani mittarin toimimaan pystyin keskittyä polkemiseen. Reitti oli ihanan tasaista ja yksi nopeimmista koskaan kisaamistani. Haasteen muodostavat minun tasoiselleni uimarille muut reitillä olevat kilpailijat. Suurin osa miehistä ui tuohon 1:15 aikaan, jolloin liikkeellä oli selkeitä letkoja, jotka eivät edes yrittäneet pitää 12m peesikieltoetäisyyttä. Ohi ajavat moottoripyörävalvojat eivät tuntuneet puuttuvan letkoihin mitenkään. Letka-ajo on paitse sen lisäksi että se on kiellyttyä kisoissa myös vaarallista triathlonpyörillä, missä jarrut eivät sijaitse lepuuttajissa, vaan käsien otetta pitää siirtää ennen jarruihin yltämistä. Ihan tuon peesikieltoetäisyyden takana ajettaessakin, edellä olevasta kilpailijasta saa etua, joten itse ainakin yritän ajaa juuri salllitun rajoissa sääntöjä rikkomatta, mutta edusta hyötyen. Letka-ajossa on sekin inhottava puoli, (silloinkin kun se treeneissä on luvallista), että vauhti tuppaa sahaamaan, jolloin välillä kiihdytetään ja sitten taas himmaillaan. Yritin siis löytää tasaisesti etenevän samaa vauhtia kanssani polkevan yksinäisen kuskin, josta pysytellä juuri 12 metrin päässä.
5.minuutin aikasakko ohituksesta joka ei tapahtunut 25 s sisällä |
Löysinkin leveäselkäisen virolaisen Eddin joka polki hyvävauhtista omaa kisaansa eikä jäänyt "possujuniin" jojoilemaan. Jossain vaiheessa Eddi kuitenkin pysähtyi ja jatkoin matkaa vetäen omalla vauhdilla. Selkiä tuli mukavasti vastaan ja pyörä kulki todella vauhdikkaasti. Ukkoskuurot kastelivat kilpailijat ja hidastivat vauhtia jossain puolivälin etapin jälkeen. Reitillä ei mielestäni ollut mitään ihmeellisempiä nähtävyyksiä, vaan keskityin tien epätasaisuuksien tarkkailemiseen. Jännitin myös kastuttuani läpimäräksi, mitä tapahtuisi jos tulisi rengasrikko ja liikkeen lämmittävä vaikutus lakkaisi korjaamisen ajaksi. Onnekseni pyörä toimi todella loistavasti. 130 km jälkeen taas yksi miesten "possujuna"-letka ajoi ohitseni ja kun edessä oli ylämäki he jäivät hidastelemaan eteeni. Mietin mitä tehdä, hidastaako kävelyvauhtiin jotta saan 12 m eron aikaiseksi vai lähteäkö ohittamaan koko letkan, kun itselläni nuo ylämäet nousevat ylös huomattavasti raskaita miehiä kovempaa vauhtia.
Emmin kuitenkin liian kauan ja kun juuri päätin lähteä ohitukseen moottoripyörä vihelsi minulla ja totesi: "too late", näyttäen 5 minuutin sakkoa tarkoittavaa sinistä korttia. Kummallista siinä oli se että letkassa minut ohittaneita miehiä ei edes puhutettu, saati että heitä olisi sakotettu. Olin mielessäni ihmetellyt kisaa jossa peesataan tosi törkeästi, enkä ollut nähnyt kenenkään istuvan penaltyboxissa, sain ainakin vastauksen siihen kysymykseen määrätäänkö kenellekään penaltuja. Opin siis että rangaistuksia todella määrättiin. Ymmärsin toki että tuossa tilaisuudessa etäisyyteni oli alle sallitun, mutta hieman naiskilpailijaan kohdistuvalta erottelulta se tuntui, kun lyhyemmällä etäisyydellä edes ohittamista harkitsemattomammat miehet saivat jatkaa toimintaansa, ilman huomautusta saati sakkoa. Niinpä sitten pyöräosuuden lopuksi ajettuani 180 km aikaan 5:16 kärsin tuon 5 minuutin "kuritushuone"-rangaistuksen mukisematta. Tulipahan pakollinen venyttelytauko ennen maratonia. Siinä vaiheessa kuitenkin jo pissatti ja mietin olisinko kehdannut istua penaltyboxin laidalla nurmikolle ja pissiä siinä samalla housun läpi rangaistuksen kulumista odotellessa. En kuitenkaan tiennyt miten virkaintoisia boxin valvojat olisivat, joten en sitten halunnut ottaa riskiä että pissalammikko paljastaisi minut ja saisin uuden rangaistuksen "roskaamisesta". Siksi kai tuo maahan pissaaminen saatettaisiin tulkita.
Vihdoinkin juoksemaan rangaistuksen ja toiletin jälkeen |
Sadekuuron jälkeen aurinko kuitenkin pilkisti, ja ilma oli jopa kuumaa. Pian tarvittiin viilennystäkin. Sitä sai laittamalla jäätä vaatteiden sisään, kastelemalla lakkia, puristamalla vapaa-ehtoisten ojentamia märkiä pesusieniä tai juoksemalla vesisuihkujen alta. Kun ensimmäisen kerran ohitin viilennyspisteen satoi kaatamalla ja pienet tihkuttavat suikut lähinnä huvittivat. Myöhemmin olin niistä kiitollinen. Olin juonut Squeezyn enrgiageeliä pyöräosuudella pullosta jo lähes puoli litraa, ja juostessa otin kaksi SiS:n geeliä jokaisella 10 km kierroksella ja lisäksi vettä. Mahan kanssa ei ollut ihmeemmin ongelmia, ja energia tuntui imeytyvän hyvin. Reitin haastavuutta lisäsivät tiessä olevat kuopat, ylitettävät raiteet, hytkyvät tilapäisrakennetut sillat joita etenimme, sekä väisteltävät ja eri puolilta kierrettävät raitiovaunut. Olipa eräässä jyrkässä alamäessä betoniautokin valuttanut osan kuormaansa kummalliseksi kovettuneeksi epämuodostuneeksi paakuksi tielle. Kun juoksin siitä ensimmäistä kertaa mäessä virtasi vettä ja meinasin kompuroida sen alla piilossa olevaan kovettuneeseen betoniin.
Reitin varrella oli paljon kannustajia, ja numerolapun lippusymboli ja printattu oma nimi takasivat runsaan suomalaiskannustuksen. Sain hyvin tietoa väliajoista. Minulla ei juoksuosuudella ole kovinkaan mahdollisuuksia kiristää vauhtia, vaikka kuulenkin takaa lähestyvän kovia juoksijoita. Muiden vauhtiin ei voi vaikuttaa, ja yritin pitää omaa tasaista vauhtiani. Kyllähän tuo tyyliltään on taas kuvista päätellen aika pahasti istuvassa asennossa, mutta taistelin kuitenkin rankalla reitillä omaan päivän parhaaseeni. Valitettavasti sillä irtosi tässä kisassa vasta 4. sija. Sunnuntain Hawaijin maailmamestaruuskisa-karkeloiden paikkoja jaettaessa, olin jo kuumottavan lähellä kun sarjani 1. ja 2. eivät N45 sarjan ainutta paikkaa lunastaneet, ja kolmas ei ollut ilmestynyt edeltävään palkintojenjakoon paikalle. Hän kuitenkin oli saapunut kisapaikkojen jakoon ajoissa, ja haaveeni Konanpaikasta jäi 7 minuutin erolla saamatta. Aikani 11:34:45 on kuitenkin huonosta juoksusta huolimatta kaikkien aikojen toiseksi paras täydenmatkan kisatulokseni, joten ei syytä alakuloon. Pyöräaikaani paransin reilusti ja siinä kehitystä on tapahtunut muidenkin mittareiden mukaan koko ajan. Vielä kun jostakin löytyisi se valmentaja, joka saisi tuon kadonneen juoksuvauhtini hiottua kuntoon. 4:50 ironmanin maratonaika tuntuu surkealta kun ennätykseni sileällä maratonilla on kuitenkin peräti 3:37 (vuodelta 2009.)
Onneksi triathlonissa voi kehittyä lisää ja harrastus avaa myös upeita sosiaalisia kontakteja ja yhteisiä kokeumuksia. Kiitokset ihanasta vertaistuesta, tsemppaamisesta ja rohkaisusta Jaanalle, Riikalle, Tealle, Teijalle, Mikolle, Matille, Heikille ja tietysti puolisolleni Juhalle, sekä monille muille nimettömiksi jääneille mukaville keskustelukumppaneille ja uusille harrastuskavereille. Tämän lajin hienous tulee yhdessä koetuista ilon, kamppailemisen, haasteiden voittamisen tai joskus tehtyjen viisaiden lopettamispäätösten kestämisestä. Minulle jokainen pitkä triathlonkisa on opettanut jotain uutta itsestäni ja elämästä laajemminkin. Kisan jälkeen pari toipumispäivää ja sitten työt jatkuvat ja paluu urheilijan roolista opettajaksi on taas arkea. Kisakauteni päättää näillä näkymin perusmatkan SM-kisa Ahvenanmaalla muutaman viikon päästä ja ensi vuonna on siis haasteita tiedossa urheilun saralla ainakin Skotlannin Celtman extreme-triathlonkisan verran.
Kiitos sponsorilleni C.P.E.Productionille ja muille minua eri tavoin tukeneille.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti