torstai 27. kesäkuuta 2024

Xtri kisojen huoltamisesta: "Tätä kisaa et voi tehdä yksin"

 Extreme triathlonien ihmeellinen maailma tarjoaa huikeita seikkailuja maailman kauneimmilla, mutta myös haastavimmilla reiteillä. Olen kisannut niin Isramanissa (Israel), Swissmanissa (Sveitsi), Celtmanissa (Skotlanti), Patagonmanissa (Chile) kuin Norsemanissakin (Norja). Isramania lukuunottamatta, kaikissa muissa, huoltotiimi on olennainen osa kisan suorittamista. Kisoissa urheilija on osa tiimiä, ja kaikkia tarvitaan maaliin pääsemiseksi. Huoltaja pääsee mukaan huikeisiin maisemiin ja osaksi seikkailua. Aloittelevalle triathlonistille ja extreme triathloneista haaveilevalle huoltajana toimiminen avaa näkymät lajin vaativimpiin reitteihin ja tapahtumiin. Huoltajan panos on yhtä tärkeä onnistumisessa, kuin urheilijankin. 

Tässä listaan supporterilta tai tiimiltä tarvittavia ominaisuuksia näissä kisoissa: Halu auttaa, mukautumiskyky, turvallinen ajotaito, sponsorien hankitakyky, kuvaustaidot, lukutaito ja kyky noudattaa sääntöjä, kielitaito, reitillä pysyminen, sopeutumiskyky olosuhteisiin, vaihdoissa avustaminen, siisteys, ruokahuoltotaidot, odottamiseen kykenevä multitaskaus, aikataulujen hallinta, mekaanikontaidot, kyky juosta/kävellä urheilijan vauhdissa loppumatkasta, itsenäinen päätöksentekokyky, väsymyksen ja urheilijan tunnetilojen sietäminen.

1. Halu auttaa urheilijaa onnistumaan kisan läpipääsemiseksi. Kyky rohkaista ja valaa uskoa onnistumiseen silloinkin kun vastoinkäymisiä ja yllättäviä käänteitä ilmaantuu.

2. Mukautumiskykyä kun mahdollisia muutoksia reitissä, aikatauluissa, olosuhteissa tapahtuu. Autolla voidaan joutua kiertotielle (Sveitsissä pyöräosuus suljettiin kuolemaan johtaneen onnettomuuden takia, ja kiertotie autolla vei 2,5 tuntia), maalia voidaan siirtää tai uinti korvata yllättäen vaikka ekstrajuoksulla. Huoltaja osaa varautua ja sopeutua muutoksiin ja säilyttää pään kylmänä kyeten nopeisiin muutoksiin.

3. Huoltaja kuljettaa autoa turvallisesti ja liikennesääntöjä noudattaen. Mahdolliset rikkeet johtavat pahimmassa tapauksessa urheilijan hylkäämiseen. Pysyy rauhallisena alun paikallaan seisovissa ruuhkissa, vaikka urheilijan täppä gps-kartalla näyttää karkaavan kauaksi eteenpäin. Kykenee etsimään ja toteuttamaan turvalliset parkkeeraukset huoltoautolle pienissä ja ahtaissa huoltopaikoissa (kaikki neljä rengasta valkoisen viivan ulkopuolella yms), tai tarvittaessa juoksuttamaan tarvikkeet kauempaa parkista urheilijan reitin varrelle. Muistaa tankata autoa ajoissa.

4.Ennen kisaa kykenee hankkimaan sponsoreita tiimille ja muutakin julkisuusnäkyvyyttä. Sponsorien hankkiminen alentaa taloudellisia kustannuksia. Mikäli sponsoreita ei järjesty, huoltaja kykenee osallistumaan kuluihin omalta osaltaan.

5. Pystyy kuvaamaan ja tallentamaan tapahtumia, jälkeenpäin koostettavaa videoa varten. Näin sponsorit saavat näkyvyyttä ja seikkailusta jää video esitettäväksi. Muunkinlainen some-postaaminen päivän aikana urheilijan tilille on suotavaa.







6. Osaa kisan race-manualin ulkoa ja pystyy muistuttamaan urheilijaa tarvittaessa säännöistä, reiteistä, aikatauluista ja tapahtumien järjestyksestä. Kykenee omalta osaltaan noudattamaan sääntöjä ja omistaa ja jaksaa kantaa omat pakolliset varusteensa lopun vuorelle kiipeämistä varten. (Pakolliset repussa olevat varusteet: hupullinen vedenpitävä takki teipatuilla saumoilla, vedenpitävät housut, päähine ja hanskat, pitkähihainen fleece tai villapusero, tarvittava määrä evästä ja juotavaa, paineside, hätätilanteiden survival bag, käteistä tai luottokortti, otsavalo täydellä patterilla, matkapuhelin)

7. Kielitaito riittää kommunikointiin organisaation ja muiden huoltajien kanssa paikallisella tai englannin kielellä. 

8. Tuntee reitin ja pystyy seuraamaan urheilijan etenemistä kisan gps:n ja urheilijan oman trackerin avulla.  Osaa ennakoida ja valita huoltopaikat ennalta sovitun suunnitelman mukaan ja mukauttaa niitä olosuhteiden mukaan urheilijan tarpeet huomioiden.

9. Extreme kisat ovat olosuhteiltaan haastavia ja säätila voi vaihtua helteestä nollaan ja jopa raesateeseen saman päivän aikana. Urheilija ja huoltaja tarvitsee erilaiset varusteet vuorilla ja merenpinnan tasolla. Huoltaja osaa pitää itsensä lämpimänä ja toimintakykyisenä haastavissa olosuhteissa.

10. Huoltaja auttaa molemmissa vaihdoissa. Uinnin vaihtopaikka valmistellaan yhdessä urheilijan ja huoltajan kanssa aamulla, mutta pyörä-juoksun T2:n valmistelu jää huoltajan vastuulle. Hänen on kyettävä molemmissa huolloissa autaamaan urheilijaa varusteiden vaihdossa ja pukemisessa, sekä kerättävä,  huollettava ja pakattava talteen kaikki riisutut varusteet vaihtopaikalta. T1:ssä huoltaja huljauttaa lämmintä vettä pullosta märkäpuvun sisään, ja auttaa jäässä olevan ja toimintakyvyltään rajoittuneen urheilijan kuivaamisessa ja lämmittämisessä ja kuivien varusteiden päällepukemisessa. Tärisevä urheilija ei välttämättä pysty itse antamaan hampaiden kalinaltaan edes neuvoja. Tämä vaihto on harjoteltava etukäteen, tai huoltajan on tunnettava märkäpuvun, hanskojen ja sukkien riisumisen periaatteet.  

11. Huoltaja huolehtii myös ettei roskaamista tapahdu missään päivän vaiheessa ja tarvitaessa vaikka kuljettaa urheilijan kakkaa roskiin tai hautaa sen maahan. Aika brutaalia siis käytännössä. Varusteiden huollon aloittaminen on sikäli tärkeää, että jos kohteesta lennetään kotiin, märkäpuvut ym kastuneet varusteet on saatava kevyemmiksi= kuiviksi ennen lentoa.

Kisan jälkeinen varustehuolto on iso urakka

11. Huolehtii urheilija energiansaannista ja nestetankkien täyttämisestä pysähdysten aikana. Urheilija on valmistanut ja pakannut valmiit huoltopussit, mutta muutoksia ravitsemussuunnitelmaan ilmenee päivän aikana. Esimerkiksi viimevuoden Norsemanissa, en saanut pysähdyksillä alas huoltopusseista muuta kuin proteiinijuomia, salmiakkia ja kokista. Niinpä tiimi yritti metsästää lisää salmiakkia kahviloista ja sain myös taivaallisen hyvältä maistuneen kahvikupillisen lämpimänä. Tärkeää on myös huoltajien oma energiansaanti.Vuorokauden raskas suoritus kuluttaa heillä, melkein yhtäpaljon kuin urheilijallakin. Tämä yllätti ensimmäisissä xtri kisoissa huoltajat.

12. Iso osa päivästä on urheilijan odottelemista. Huoltaja osaa rentoutua ja kerätä voimia, ollakseen nopeana ja skarppina kun pysähdys tapahtuu. Silloin toiminnan on oltava formula-varikon tasoista tehokasta multitaskaamista. Pyörän valon patteri on vaihdettava, urheilijan puhelimen akkua ladattava, juomatankit täytettävä, urheilijaa syötettävä, kuvattava, ja pissatettava (useimmiten hoitaa sen itsekin, mutta astian tyhjennys saattaa jäädä huoltajalle paikasta riippuen). Osa huolloista voidaan tehdä pyörällä "lennosta", jolloin huoltaja ojentaa varusteen tai juomapullon, jonka urheilija täyttää säiliöön ja nakkaa tyhjän pullon perässä juosseelle huoltajalle. 

13. Seuraa ajan kulumista ja tarkkailee urheilijaa vauhdin osalta. Urheilijaa on tiedotettava seuraavasta huollon paikasta ja mahdollisesti lähestyvistä cut-off ajoista. (uinti 2h 15min, pyörän T2 vaihto: 12h, juoksun 32 km 17h, 15 min). Urheilija menettää usein laskutaitonsa kisan aikana. Myös tauoilla pysähdykseen vietettävä aika on rajattava. Makoiluun voi käyttää maksimissaan 5 minuuttia tai uudelleen jatkaminen käy vaikeammaksi kylmyyden alkaessa vaikuttaa.

Jyrkän nousun tauko: "I´m just enjoying"
13. Teknisten ongelmien ilmetessä huoltajan mekaanikon taidoista on suuri apu. Hän myös pakkaa pyörän ja varusteet joko lentolaukkuun tai kuljetuspussiin urheilijan lähdettyä juoksu-osuudelle. Huoltaja voi joutua pyytämään tai tarjoamaan apua myös muiden tiimien kesken. Hienoa näissä kisoissa on se että kaikki tekevät kaikkensa, jotta jokainen urheilija pääsisi maaliin. (Chilessä erään urheiljan kaikki varusteet jäivät viimeiseltä lennolta, jolloin muut urheilijat keräsivät hänelle kaiken tarvittavan, minulta liikeni toinen sadetakki hänelle.)

Aamuvalmisteluista vastaa urheilija
14. Juoksuosuudella 25 km jälkeen huoltaja saa liittyä urheilijan seuraksi, tarjoten henkistä tukea ja seuraten muutenkin urheilijan vointia. Vauhti ei siinä vaiheessa päivää ole enää päätähuimaavaa, joten kyky kävellä reippaasti ylämäkeen on minun tapauksessani riittävää. Siinä tärkeää on että vaitonaisena eteenpöin taistelevalle urheilijalle jutustellaan leppoisasti silti tarvittavaa etenemisvauhtia ylläpitäen. Tässä kellon seuraaminen on tärkeää. Yhdessä kisassa törmäsin juoksun cut-off aikaan 20 km kohdalla ja keskeytynyt kisa harmittaa vieläkin. 


15. Maalissa huoltaja auttaa urheilijaa pysymään lämpimänä ja tarjoaa energiaa. Yhdessä onnistumisesta iloitseminen ja sen ikuistaminen kuuluu asiaan. Mahdollisessa pettymyksessä, myös huoltajaa tarvitaan tukemaan urheilijaa. 

Swissmanin loppunousussa huoltajani Markku Ihonen oli korvaamaton.

16. Huoltajan on jaksettava valvoa, tai osattava ottaa päiväunet. Aamu käynnistyy joi klo 2 aamupalalla ja vaihtopaikan valmistelulla kolmnen aikaan. Päivä päättyy lähempänä kahtatoista, jolloin on vielä jaksettava ajaa majapaikkaan. Siellä urheilija tarvitsee mahdollisesti apua varusteiden huollossa ja palauttavan ruoan saamisessa. 

Patagonmanissa sain Chileläisen kalastajan huoltajaksi

17. Huoltajan on kyettävä järkeviin päätöksiin silloinkin, kun se ei urheilijalta itseltään onnistu. Norsemanissa viime vuonna, olin suunnitellut että majoittuisimme kisan jälkeen  teltassa maalialueen lähistöllä. Kun maali siirrettiinkin kovan ukkosmyrskyn ja rankkasateen takia 10 km lähemmäksi, olin itse kovasti asettumassa silti telttaan yöksi. Onneksi huoltajani bookkasivat nopeasti meille lämpimän sisämajoituksen lyhyen ajomatkan päästä, ja saivat minut lämpimäksi ja kuivaksi, eivätkä liiaksi kyselleet minun mielipidettäni siinä vaiheessa. 

Lexi Lobdell ja Maija Luukka kanssani Norsemanissa
18. Yhden ihmisen huoltajan on oltava aikamoinen monilahjakkuus. Siksi olisi ihanteellista että huollossa olisi kaksi toisiaan täydentävää supporteria. Heistä on myös toisilleen seuraa päivän aikana ja ongelmiakin on mukavamopi kohdata, kun niitä ei tarvitse pähkäillä yksin. Myös logistisesti lopun juoksuun osallistuminen ja auton parkkeeraukset yms. sujuvat helpommin jos huoltajia on kaksi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti